ՄԱՍՆԱԳԵՏՆԵՐԸ ՊԱՏՄԵԼ ԵՆ ԴԴՄԻԿԻ ԶԱՐՄԱՆԱԼԻ ԲՈՒԺԻՉ ՀԱՏԿՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ

«Ռոսպոտրեբնադզոր»-ի՝ ՌԴ Վոլգոգրադի մարզի մասով մասնագետները խորհուրդ են շատ դդմիկ օգտագործել, գրում է ՌԻԱՑ-ը:

Մթերքի 100 գրամը 24-27 կիլոկալորիա է պարունակում։ Դա թույլ է տալիս բանջարեղենը ներառել դիետա պահող մարդկանց սննդակարգում։ Քաշը կորցնելու ևս մի բոնուս բջջանյութն է, այն պարունակվում է ինչպես դդմիկի միջուկի, այնպես էլ կեղևի մեջ։ Հայտնվելով աղեստամոքսային տրակտում՝ մանրաթելը ծավալով մեծանում է՝ հագեցվածության զգացում և հորմոնների արտադրություն առաջացնելով, որոնք նվազեցնում են ախորժակը:

Մանրաթելից բացի, դդմիկը սննդանյութերի բավականին հարուստ հավաքածու է պարունակում: Դրանցից են ճարպային լուծվող A վիտամինները, բետա-կարոտինը, E և K. B խմբի ջրում լուծվող վիտամինները՝ B1, B2, B3 (PP), B4, B5, B6, B9: Ինչպես նաև՝ հակաօքսիդանտ և մեր օրգանիզմի պաշտպան վիտամին C: Իհարկե, այն չի կարող մրցել մասուրի կամ կիտրոնի հետ, բայց 100 գ դդմիկը կարող է ապահովել վիտամին C-ի օրական նորմի մինչև 20 տոկոսը: Դդմիկի սերմերը անփոխարինելի օմեգա-3 ճարպաթթու են պարունակում, որն օրգանիզմ է մնում միայն սննդի հետ: Միկրոտարրերից առանձնահատուկ արժեք ունեն կալիումը, մագնեզիումը, երկաթը և ցինկը։

Կալիումի և մագնեզիումի բարձր պարունակությունը դդմիկը լավ միջոց է դարձնում սրտի և սրտանոթային հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Կալիումը կարևոր դեր է խաղում մկանների կծկման, այդ թվում՝ սրտային, մարմնի ջրային բալանսի պահպանման, նյարդային համակարգի աշխատանքի, արյան նորմալ ճնշման և արյան մեջ շաքարի նորմալ մակարդակի պահպանման գործում:

Կալիումի մեկ այլ կարևոր գործառույթը սրտի համար հիմնական սննդանյութի՝ մագնեզիումի կոնցենտրացիայի պահպանումն է։ Կալիումը նորմալացնում է սրտի ռիթմը և կանխում նատրիումի աղերի կուտակումը բջիջներում և անոթներում: Կալիումի և ջրի բարձր պարունակության շնորհիվ դդմիկն օգնում է օրգանիզմից հեռացնել ավելորդ հեղուկը՝ դրանով իսկ նվազեցնելով այտուցները, ինչը նաև հեշտացնում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը։

Բջջանյութի և մագնեզիումի հակաաթերոգեն ազդեցությունը նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը։

Հում դդմիկն առանձնահատուկ արժեք ունի, քանի որ շատ վիտամիններ և հակաօքսիդանտներ ջերմային մշակման ժամանակ ոչնչացվում են: Հում վիճակում դդմիկը կարելի է օգտագործել, օրինակ, աղցանների կամ բանջարեղենային սմուզիների մեջ։ Ջեռոցը դդմիկի պատրաստման լավագույն միջոցն է:

News.am