ՀԻՎԱՆԴՈՒԹՅՈՒՆԸ ԿԱՆԽԵԼՈՒ ՀԱՄԱՐ ՊԵՏՔ ՉԷ ԲԱՆՋԱՐԵՂԵՆԸ ՓՈԽԱՐԻՆԵԼ ԸՆԿՈՒՅԶՈՎ
Բրիտանացի դիետոլոգ Թիմ Սպեկտորի և կենսաքիմիկոս Մաքս Գոուլենդի կարծիքով՝ պետք է օրական մի փոքր բուռ ընկույզ և սերմեր ուտել՝ դրանք բաժանելով մասերի։ Այս սննդային սովորությունը կարող է նվազեցնել քաղցկեղի և սրտի հիվանդությունների ռիսկը: Այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
Մասնագետները բացատրել են, որ ընկույզների և սերմերի օգտագործման հիմնական առավելությունը դրանց բաղադրության մեջ մանրաթելի (անմարսելի բուսական մանրաթելերի) օգտակար ազդեցությունն է։ Այս սննդային բաղադրիչն օգնում է բարելավել ընդհանուր առողջությունը, ինչպես նաև մարսողությունը, շրջանառությունը, արյան ճնշումը և արյան շաքարի մակարդակը:
Նաև ընկույզն ու սերմերը հարուստ են առողջ ճարպերով, սպիտակուցներով, վիտամիններով և հանքանյութերով, որոնք կանխում են սրտանոթային հիվանդությունների զարգացումը։ Ընկույզը կանխում է արյան մեջ «վատ» խոլեստերինի կուտակումը, որն օգնում է պահպանել արյան անոթների պատերի առաձգականությունը։ Անոթների նորմալ աշխատանքը նվազեցնում է սրտի կաթվածի և ինսուլտի ռիսկը:
Փորձագետները նաև նշել են, որ տարբեր հետազոտություններ գնալով ավելի ու ավելի են հայտնաբերում կապը ընկույզի օգտագործման և քաղցկեղի զարգացման հավանականության նվազման միջև:
Մասնագետների կարծիքով, սերմերից և ընկույզից առավելագույն օգուտ կարելի է ստանալ, եթե դրանք օգտագործեք ամեն օր փոքր չափաբաժիններով (օրական մեկ բուռը բավարար կլինի): Միևնույն ժամանակ, այլ բուսական արտադրանքը ընկույզով փոխարինելու կարիք չկա՝ հացահատիկային, մրգեր, բանջարեղեն և խոտաբույսեր։ Ավելի առողջ ընտրություն կլինի խուսափել թխվածքաբլիթներից, չիպսերից և գազավորված ըմպելիքներից: